BUŞTENI, BUCEGI. DEFRIŞĂRI ILEGALE, SUPRAFEŢE

A venit primăvara, din fericire cei 140 de copaci sunt încă în picioare şi sperăm că aşa vor rămâne.

Trebuie totuşi să ne împrospătăm un pic memoria, din cauză că articolul precedent a devenit foarte lung, acesta va fi un “update” separat care se adresează celor care ştiu deja despre ce este vorba.

Buşteni, zona Căminului Aplin, Parcul Natural Bucegi

Prima parte, unde a fost descris subiectul pe larg, o găsiţi aici:

BUŞTENI. DEFRIŞĂRI ILEGALE ÎN BUCEGI

Revenind, avem de-a face cu nişte defrişari deja executate în Parcul Natural Bucegi având ca scop specula imobiliară şi cu o suprafaţă de aproximativ 11000 mp cu copaci marcaţi pentru tăiere.

Aşa arăta zona în 2009:

pnb1

Şi aşa în 2014:

pnb2

Din documentele de la ITRSV Bucureşti rezultă că din proprietatea publică a statului au fost scoase două terenuri în zona Căminului Alpin, conform deciziilor 37 şi 38 din 2004. Nu mai reamintesc aici condiţiile în care şi scopul pentru care au fost scoase, toate acestea le găsiţi în articolul anterior. Trebuie amintit totuşi că ITRSV Bucureşti consideră că defrişările şi vilele construite s-au executat ILEGAL.

Sunt unii care vorbesc despre “dezvoltare durabilă” în Parcul Natural Bucegi. Ne îndoim că defrişarile şi construcţiile de vile în scop de speculă imobiliară se încadrează la “dezvoltare durabilă” în PNB.

În continuare am suprapus peste harta Google suprafeţele din documentele de la ITRSV Bucureşti. Apoi am constat că şi în vecinătatea acestor terenuri au avut loc defrişări şi construcţii de vile pe terenul aflat în proprietatea statului conform datelor pe care le deţinem. Am măsurat aceasta suprafaţă, care în documentele ITRSV apare ca fiind administrată de Ocolul Silvic Azuga. Rezultatul: aproximativ 6.500 mp de teren unde au avut loc defrişări şi s-au construit vile, evident în Parcul Natural Bucegi. Am marcat limita Parcului, ca să fie foarte clar pentru toată lumea. Am refăcut mai în amănunt hărţile pe care le aveam în momentul în care am constatat că defrişările nu au avut loc doar pe proprietăţi private.

Am calculat cât s-a defrişat pentru celebrul proiect Kalinderu Rezidence, descris amănunţit în articolul anterior ( 5841 mp – decizia 37 minus cele două loturi nevândute egal 4546 mp din care trebuie să scădem poieniţa existenta iniţial şi care nu avea copaci. Rezultă undeva sub 4000 mp defrişaţi deocamdată.

Avem în total ceva mai puţin de 4000 mp defrişaţi ( Kalinderu Rezidence – decizia 37 ITRSV ) şi undeva sub 6000 mp (teren proprietatea statului – şi aici era o poieniţă mică), adunând cele două suprafeţe obţinem aproximativ 10000 mp defrişaţi. Şi alţi 11000 mp marcaţi pentru tăiere.

Vă las pe voi să trageţi concluziile de data asta.

pnb3

pnb4

Şi dacă mai era nevoie, o comparaţie sugestivă:

comparatie_vila

Aşa arăta în decembrie 2014 minunăţia de proiect KALINDERU REZIDENCE:

Kalinderu_rezidence

 

Link-uri despre acelaşi subiect – sunt multe comentarii interesante – în curs de actualizare:

 

BUŞTENI. DEFRIŞĂRI ILEGALE ÎN BUCEGI

Un bolovan – pagina de Facebook

Observatorul Prahovean – Proiect imobiliar în Parcul Natural Bucegi. Defrişări ilegale?

Ziar de Buşteni – BUŞTENI. DEFRIŞĂRI ILEGALE ÎN BUCEGI

mamsaturat – Defrisari ilegale la Busteni, in zona Caminul Alpin (preluare de pe blogul un.bolovan)

mamsaturat – Vilele construite ilegal la Căminul Alpin trebuie demolate

mamsaturat – Unde este limita Parcului Natural Bucegi?

eMunte.ro – DEFRIȘĂRI ÎN BUCEGI. Ministerul Mediului: S-au executat ilegal

carpati.org – Defrisarile de la Busteni-Caminul Alpin-Munticel (Muntii Bucegi)

Ştirile PRO TV – Proiect imobiliar in Parcul Natural Bucegi. Despaduririle ar fi inceput chiar de la seful ocolului silvic

Gândul – Proiect imobiliar controversat în Parcul Naţional Bucegi. O suprafaţă de 1,5 hectare de pădure, pe punctul de a fi defrişată

3 thoughts on “BUŞTENI, BUCEGI. DEFRIŞĂRI ILEGALE, SUPRAFEŢE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *