Cantonul Jepi scos la vânzare

Cantonul Jepi (Cantonul Schiell) din Munții Bucegi urmează să fie vândut prin licitație publică cu strigare, de către Primăria Orașului Bușteni, după ce, timp de foarte mulți ani, a fost lăsat în paragină (detalii suplimentare în Ziar de Bușteni).

schiel

Cantonul Jepi este amplasat într-un punct panoramic deosebit,  chiar în locul în care traseul Jepii Mari iese în Platoul Bucegi, în apropiere de Complexul Piatra Arsă, și este un obiectiv binecunoscut pentru turiștii amatori de drumeții montane. Decizia de a vinde Cantonul Jepi a devenit oficială prin hotărârea Consiliului Local al Orașului Bușteni nr. 211/07.12.2015, la numai o lună după ce autoritățile locale câștigau apelul în procesul cu Romsilva, pentru dreptul de proprietate asupra cantonului și terenului aferent. Prețul de pornire, pentru terenul de 500 de metri pătrați și două construcții, este de 22.000 de euro, adică doar 44 de euro pe metru pătrat, dacă luăm în calcul numai terenul. Odată vândut, Cantonul Jepi, altădată un bun public, ar putea deveni cabană sau chiar reședință privată, iar terenul de 500 de metri pătrați ar putea fi îngrădit, ceea ce ar putea duce la nevoia de a devia traseul turistic Jepii Mari, în locul în care acesta se va intersecta cu proprietatea privată. Conform hărții Parcului Natural Bucegi, terenul pe care se află Cantonul Jepi este situat în mijlocul zonei de protecție strictă, ceea ce naște următoarea întrebare: cum se vor desfășura și cine va aproba lucrările de construcție/reabilitare și cum va fi asigurat accesul către viitoarea proprietate privată? În prezent, accesul către Cantonul Jepi se face doar pe jos, fie dinspre Complexul Piatra Arsă, prin rezervația de jnepeni, fie dinspre Bușteni, pe traseul Jepii Mari.

Hotarârea CL Bușteni nr. 211/07.12.2015

Hotarârea CL Bușteni nr. 211/07.12.2015

Hotarârea CL Bușteni nr. 211/07.12.2015

Hotarârea CL Bușteni nr. 211/07.12.2015

2 thoughts on “Cantonul Jepi scos la vânzare

  1. zaharia says:

    am fost acolo de multe ori
    parca era un loc al salvamontului din Busteni era in ingrijirea lor
    refugiul a fost ininte de 1947 proprietatea fabricii de hartie din Busteni

  2. un.bolovan says:

    Au fost multe discutii si dispute in ceea ce priveste cantonul si daca nu gresesc inclusiv procese. Insa de multi ani e in paragina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *